onsdag 30 november 2011

Data, förvirring, funderingar och en vacker kvällshimmel

En av sveriges största IT support bolag, Tieto fick ett stort datahaveri förra fredagen. Kunder till dem är helt utslagna, exvis Apoteket, Bilprovningen, Riksdagen, Systembolaget mfl. Det har gjort att man inte kunnat hämta ut receptbelagda  mediciner, boka besiktningstid mm

Hur drabbar det mig? Jo jag hade besiktningstid idag, bokad sedan över 1 månad, men jag kunde inte hitta bekräftelsen så jag var osäker på vilken station det var. Men eftersom jag hade bokat innan deras datahaveri så trodde jag inte det skulle vara något problem.. Tänk så fel man kan ha..

Så jag ringde dem och och möttes av en mycket trött kvinna, klockan var 8.20 som sa att de kunde inte hjälpa mig med något alls. Okej, men hade de inte data sparat som var registrerat före kraschen? Nej de hade ingen backup och om de hade haft det så hade de inga fungerande datorer..

Där någonstans började jag förstå vidden av det hela.. Jag bad väldigt hövligt om telefon numret till de stationer som jag trodde att det var och då började kvinnan förklara för mig hur data fungerar och kopplade mig till en annan kö..

Jaha, nästa kvinna, mycket mer positiv, förklarade samma sak. Hon sa även att stationerna kunde inte få ut några listor på vilka bilar som hade bokade tider så det var bara att åka dit jag trodde jag skulle vara och ställa mig i kö...

Jaha..

Jag visste att "vart jag nu skulle vara", skulle jag vara kl 15. Så jag åkte dit med jobbdator, mobiltbredband, några tidningar och frukt, dvs beredd på kaos och väntetid.

Så lite förvånad blev jag när jag möttes av 3 glada besiktningsmän/kvinnor utan kaos och med en lista på de bilar som skulle besiktigas hos dem och min bil var en av dem ;) Trots att jag var 2 timmar tidig så fick jag besiktiga bilen på en gång

Hur det gick? Jodå, de ryckte så hårt i handbromsen så den fastnade, jag kunde knappt köra hem ... så det blir ombesiktning.. och min bilmekaniker tror att man måste byta bromsoket a ca 2200 kr inkl arbete, som hittat

Som tur var kunde han förklara hur jag kunde lösa det temporärt,dvs så jag kan köra med bilen så länge jag inte använder handbromsen. Så nu på kvällen har maken bytt till vinterdäck och jag har fixat det temporära med bromsen, snacka om teamwork ;)

Det positiva med det hela är att jag har sett solen idag:) Samt lyckats fånga en fin kvällshimmel:

3 kommentarer:

 1. Jag lyssnade på Sveriges Radio igår, verkligen stort datahaveri! Jag kommer ihåg en gång när jag jobbad epå Försäkringskassan när jag och några till blev inlåsta i trapphuset när strömmen gick. Dörrarna fungerade bara med kort, så utan ström, inga dörrar! Tänk vad beroende vi är av elektronik och datorer... Liiite läskigt faktiskt!

  SvaraRadera
 2. Oj, vilken pärs! Så beroende vi av allt datoriserat numera. Tur att det gick bra att besiktiga bilen. Trist med ombesiktningen dock!

  Fint med sol, det gör sådan skillnad! Jag tycker jag känner igen mig...

  KRam!

  SvaraRadera
 3. Tycker allt det är lite läskigt hur beroende vi är av våra datorer och nätverk... Tur att det ordnade sig på bästa sätt, förutom handbromsen då.... Härlig bild, älskar himlar som "brinner"!

  SvaraRadera